Netradicinės skaitymo pamokos

Balandžio ir gegužės mėnesiais gimnazijoje vyko netradicinės pradinių klasių mokinių skaitymo pamokos. Tikslas buvo ne tik visiems kartu skaityti, bet ir aptarti perskaitytas knygas, padiskutuoti, pasidalinti savo mintimis ir asmenine patirtimi bei praplėsti savo žinias.

1 klasės mokiniai viešėdami bibliotekoje perskaitė Lorenzo Pauli ir Kathrinos Schärer knygelę „Piplioteka??? Lapė bibliotekoje”. Knygoje pasakojama istorija apie lapę, atradusią skaitymo džiaugsmą, įtraukė mažuosius skaitytojus ir priminė gero elgesio taisykles bibliotekoje bei gražaus elgesio su knyga taisykles.

2 klasės mokiniai visi kartu perskaitė 2 knygeles: Jono Avyžiaus kūrinį „Juodažvaigždis arkliukas“ ir Vilmos Zareckaitės kūrinį „Zebro gimtadienis“. Skaitant stebuklingą pasaką apie Juodažvaigždį arkliuką kilo diskusijos apie draugystę ir ištikimybę, taip pat priminė, kaip svarbu būti drąsiam ir ryžtingam, nebijoti sunkumų ir atkakliai siekti užsibrėžto tikslo, nes tuomet pildosi visos gražios svajonės. O netikėta knygos „Zebro gimtadienis“ pabaiga mokinius nustebino, nes taip ir nebuvo atskleista, koks buvo Zebro gimtadienis. Knygos autorė pasiūlė skaitytojams patiems pagalvoti, kaip jis buvo atšvęstas. Skaitytojai ne tik pasidalijo savo mintimis ir spėjimais, kokia galėjo būti Zebro šventė, bet taip pat visi papasakojo apie savo svajonių gimtadienius, kurių neįsivaizduoja be savo mylimų artimųjų ir kitų linksmų, kūrybingų ir draugiškų svečių bei torto.

3 klasės mokiniai pirmiausiai pasinėrė į pasakėčių pasaulį. Pirmą pamoką paskyrė knygai „Pasaulio pasakėčios“, kuri nustebino neįtikėtinais pasakojimais ir išmintingais pamokymais, juos aptarinėjo remdamiesi ir savosiomis patirtimis. Antrą pamoką paskyrė savarankiškai perskaitytai Otfrydo Proislerio knygai „Vaiduokliukas“. Skaitydami kūrinį susipažino su mažu baltu vaiduokliuku, gyvenančiu senoje pilyje ir kartais pasvajojančiu išvysti dienos šviesą. Knyga paskatino skaitytojus pamąstyti ir apie pačių svajones, neįprastus draugus ir pagalbą vieni kitiems, siekiant svajonių išsipildymo.

4 klasės mokiniai pasiryžo pasimokyti „Šaukšto Šmaukšto stalo akademijoje“. Visi draugiškai skaitė Danguolės Kandrotienės kūrinį ir gilinosi į stalo etiketo subtilybes. Susipažinus su teorija buvo ir praktikos pamokėlė: mokiniai mokėsi lankstyti servetėles, pasidengti stalą ir dalijosi žiniomis, kaip deramai elgtis valgymo metu. Po bendrų pietų mokiniams buvo įteikti Garbingo valgytojo diplomai.

Numatytas netradicinių skaitymo pamokų tikslas buvo tikrai įgyvendintas. Panašių tikslų sieksime ir kitais mokslo metais. Mokyklos bibliotekoje dar tikrai atrasime įdomių neperskaitytų knygų, kartu augsime ir tobulėsime.

Bibliotekininkė Dovilė Marcinkevičiūtė